Пророщене зерно: невичерпна користь "живої" їжі

Пророщене зерно: невичерпна користь "живої" їжі />

22.01.2019

Пророщене зерно - це справжня скарбничка корисних вітамінів та мікроелементів. Пророщені злакові, бобові та інші культури позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт, покращують метаболізм, очищують організм та сприяють схудненню. 

Що відбувається із зерном під час пророщування?  Змінюється хімічний склад культури.Збільшується кількість антиоксидантів, жирних кислот, вітамінів, амінокислот. 

У чому полягає користь проростків? Вживання пророщених зерен зумовлює зміцнення імунітету, поліпшує травлення, роботу нервової системи, підвищує рівень гемоглобіну. Продукт позитивно впливає на статеву функцію, тонізує організм та уповільнює процеси старіння.

Що можна пророщувати? Найчастіше для цього використовують такі культури:  гречка, пшениця, льон, ячмінь,  овес, жито. Також пророщувати можна насіння амаранту, чорного кунжуту, маш, зелена сочевиця, зелена гречка, нешліфований рис. 

Як пророщувати? У холодній воді потрібно промити 2 ст. л. зерен. Ті зернинки, що спливли слід відкинути - вони не проростуть. Краще використовувати емальований або порцеляновий посуд. Засипаємо зерна у ємність з широким дном. Зерна проростуть рівномірно, якщо їх викласти шаром не більше 2 см. Накриваємо продукт тканиною. Далі треба залити зерна водою кімнатної температури, щоб вода покрила злаки. Залишаємо у затемненому тепломі місці на 8-10 годин. Потім промиваємо зерна проточною водою і знову кладемо у посуд. Не забуваємо періодично зволожувати тканину. Залежно від умов, час проростання зерен становитиме одну-дві доби. 

Полегшити процес можна з допомогою спеціального пророщувача
Готовий продукт додають до салатів, перших та других страв, бутербродів. 
Пророщену їжу не рекомендовано вживати людям з індивідуальною непереносимістю та при певних хворобах.